headerbg bl

Welkom

De middeleeuwse wereld van Pieter Bladelin

middelburg-bezoekercentrum-02Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter en vriend aan huis bij de Bourgondische hertogen, bouwde rond 1450 een imposant kasteel in het groene krekengebied van Oost-Vlaanderen vlakbij de huidige Nederlandse grens. Het zou het begin van Middelburg worden (nu deelgemeente van Maldegem). Dankzij de opgravingen op onder andere het voormalige kasteeldomein (2003–2005) werd de rijke geschiedenis van Middelburg blootgelegd.

Speciaal om dit verhaal te vertellen heeft het trotse stadje een bezoekerscentrum gekregen. Hier worden talrijke archeologische vondsten tentoongesteld. Ze vormen de interessante draad van het middeleeuwse leven in Middelburg in het algemeen en van het kasteel in het bijzonder. Met onder andere aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog, die de Zwinstreek niet met rust heeft gelaten. Verder brengt deze permanente tentoonstelling de evolutie van het landschap goed in beeld.

Een digitale visualisatie van het kasteel toont hoe het kasteel er vroeger in zijn bloei- en vervalperiode uit zou hebben gezien. En de spannende kortfilm Het Bladelin-Mysterie onthult op speelse wijze de geschiedenis van Middelburg-in-Vlaanderen.

In 2012 werd het bezoekerscentrum verrijkt met de tentoonstelling 'Over de vloer bij Pieter Bladelin'. Ze vertelt het verhaal over de macht van Pieter Bladelin en de contacten die hij onderhield met het koninkrijk Arragon in Spanje.

Eenmaal in Middelburg kan je een historische wandeling maken langs het nog aanwezige culturele en landschappelijke erfgoed. Infoborden begeleiden je daarbij.

Bezoekerscentrum MiddelburgBezoekerscentrum MiddelburgBezoekerscentrum MiddelburgBezoekerscentrum Middelburg
Contactgegevens
+32 (0) 72 86 22
+32 (0) 50 71 94 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur
- op feestdagen en bijhorende brugdagen van 13.30-17.00 uur
Groepen vanaf 8 personen het hele jaar door na reservatie
Gratis
Rondleidingen: Ja, op aanvraag bij de dienst toerisme

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: Ja

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.