headerbg bl

Welkom

De Zeemeermin

JUNI 1929...
in een herberg bij Maurice Vanhalewijn, gelegen op de Leopoldlaan te Heist, de huidige café Windsor.

In dit jaar had het eerste bal plaats met name in café “de goede leeuw” bij Ingel Dejonghe in de Vlamingstraat, waar nu dancing de Femina is.

Enkele toffe jongens kwamen op het idee een supportersclub te stichten voor de voetbal. André Pauwels, Maurice De Groote, Camiel Vantorre en François Dhaese waren de mannen van hat eerste uur… en de Zeemeermin werd geboren.

Naar Heistse gewoonte bleven zij niet aan de wal zitten en reeds korte tijd nadien werd in Luik een mooi vaandel vervaardigd. Dit onder impuls van Jozef Vantorre (Fieste) die toen voorzitter was. Nog in 1929 en ook wel in de stad Luik werd door de Zeemeermin op een groot defilé van verenigingen de eerste prijs weggekaapt. De vaandeldrager of zullen we spreken van de vaandelzwaaier lag aan de basis van dit succes. Een gelijkaardige prijs werd jaren later nog eens veroverd te Oostende.

Elke zondag trok de Zeemeermin het vaandel, muzikanten en supporters naar de match van F.C. Heist. In 1935 is het lokaal samen met de caféuitbater Maurice Vanhalewijn naar “Het Belgisch Hof” getrokken, waar nog steeds hot lokaal is.

Het hoogtepunt van de Zeemeermin is elk jaar zeker en vast de carnavalsweek. Wie kent het fameuze “bal van de Zeemeerminne “niet? En de voetbalmatch “vissers tegen plakkers”?

Na de oorlog en tot in 1950 greep het bal plaats in het hotel de Bruges. In 1951 en 1952 was dit in een tent op het Canadezenplein (De Bolle).

In 1953 in de zaal van Ciné Moderne en later via Old Brussels naar de Ravelingen. Met zijn 1.200 leden is de Zeemeermin nog steeds een levende vereniging.

Hot hedendaagse bestuur staat daar nog steeds borg voor.
Erevoorzitter André Pauwels, voorzitter Maurice De Groote, ondervoorzitter Camiel Vantorre en zijn collega-stichter François Dhaese en verder nog een jongere collega Oscar Creyf, Secetaris is Jacques Vanhalewijn en schatbewaarder Georges Neirynck.

De bestuursleden zijn René Gheselle, René Geselle, Medard. Janssens, Alfred Creyf, Pierre Ackx, Gilbert De Groote en Victor Verpoorter.

De Zeemeermin

Redactie

Heyst Leeft
1976
01
011-011
Ludo Sterkens
2018-08-14 17:28:01

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.