headerbg bl

Welkom

Een zelfportret: De Jeugdpijl 1971/1978

Belinda Decuyper

Het was op een woensdagnamiddag in mei... toen Lucien De Baere en Isidoor Degroote op het schuttersterrein aan het wandelen waren. Juist naast het terrein waren enkele jongens en meisjes aan het voetballen. Opeens zei Lucien tegen Isidoor : “Als we nu eens die jongens en meisjes vragen of zij zin hebben om te leren boogschieten? We zouden het toch kunnen aanleren.”

Na overleg met die jongeren besloten Patrick Savels en Belinda Decuyper het erop te wegen. Beiden kregen boog en pijl in de hand gestopt, de wip werd ingevuld en omhoog gedraaid. De eerste les kon beginnen. Natuurlijk bleef het niet bij die twee schutters. Spoedig kwamen er liefhebbers bij, zodat na twee uur schieten ze al met 18 waren. Weken gingen voorbij en de jeugdige schutters genoten van de schietingen. Ze stelden zelfs voor om de zondagvoormiddag te mogen schieten. Dit voorstel werd door de initiatiefnemers aanvaard.

In 1971 werd er geschoten op één wip, op een hoogte van 20 in. De wip bevatte 36 vogels, 1 hoofdvogel, 2 zijvogels en 2 kallen. Per punt dat er werd geschoten kreeg men 5 fr of een reep chocolade. In de loop van de jaren kwamen er natuurlijk waardevoller prijzen in de plaats. De leeftijd van de 10 à 15 schutters schommelde tussen 6 en 12 jaar. De bogen hadden een trekkracht van 15 kg, de pijlen een lengte tussen 70 en 80 cm, volgens de armlengte. Leeftijd en lichaamskracht spelen hierbij een grote rol. In 1972 begonnen we te schieten op twee wippen van respectievelijk 20 en 28 meter hoogte.

Door het groeiend aantal jeugdschutters werden ze ingedeeld in scholieren (tot 14 jaar) en juniores (tot 18 jaar). Reeds snel werd er deelgenomen aan de nationale jeugdkampioenschappen. Het eigen kampioenschap bekroont nog altijd de schutter met het meest aantal punten, behaald tijdens de schietingen vanaf de eerste zondag van mei tot de tweede zondag van september. Een trofee werd ook geschonken aan de schutter die een blokvogel afschoot. In 1976 schonken Evarist Haeck en Theo De Cuyper een vijfjaarlijkse wisseltrofee, vervaardigd door eerstgenoemde.

U kunt wel denken dat er geld nodig was en is om dit allemaal te bekostigen. Daarom verkocht Isidoor Degroote geregeld loten tijdens de prijsschietingen van de seniores. De tijd vliegt snel, als een pijl uit een boog… zodat in 1976 reeds 50 ingeschrevenen iedere schieting tegenwoordig waren. Toon Lucien De Baere zich wegens gezondheidsredenen niet meer met de jeugd kon bezighouden, besloot Isidoor Degroote een jeugdbestuur te vormen. De opleiding van 50 jonge schutters is voor één persoon immers een zware taak.

de-jeugdpijl

Op 9 mei 1976 vormden enkele leden van De Duinengalm een jeugdbestuur:

 • Erevoorzitter: Lucien De Baere
 • Voorzitter: Marc Bailyy
 • Jeugdleider: Isidoor Degroote
 • Secretaresse: Belinda Decuyper
 • Leden: Loon Verbeke, Roger Viaene, Theo Decuyper, Evarist Haeck, Eduard Bouton en Wilfried Neyts

De naam van deze kersverse jeugdafdeling werd  “DE JEUGDPIJL”.
Het verkopen van steunkaarten kon uiteindelijk de onkosten voor materiaal en verplaatsingen helpen delgen. Sedert dit jaar beschikken wij zelfs over een eigen vlag.

De resultaten van het jeugdig talent lieten niet op zich wachten :

 • 1971     kampioene Belinda Decuyper
 • 1972     kampioen Franky Hillewaert en sire Franky Calleeuw
 • 1973     kampioene Belinda Decuyper en sire Ludo Populier
 • 1974     kampioenen Belinda Decuyper (juniores) en Marina Decuyper (scholieren) met sire Ludo Populier
 • 1975     kampioenen Belinda Decuyper (juniores) en Hark Vandepitte (scholieren), Sire Belinda Decuyper juniores) en Jimmy Laseure (scholieren).
 • 1976     kampioenen Belinda Decuyper (juniores) en Stefaan Janssens (scholieren) Siren Albert Slabbinck (juniores) en Bernard Couwijzer (scholieren)
 • 1977     kampioenen Mark Vandepitte (juniores) en Jan De Leyn (scholieren) Siren Jan Claeys (juniores) en Philippe Wisse (scholieren)

Tevens was Belinda Decuyper kandidate van de eerste sector voor de Europese kampioenschappen te Vlissingen (1973), Sint Andries (1974), Duinkerken (1975) en Aardenburg (1976).

We moedigen alle jongeren aan om de mooie edele handboogsport te beoefenen. Ze zijn immers de toekomst van de gilde. Hebt U zin om een bezoek te brengen aan het terrein op het stedelijk sportstadion… kom dan... en U verneemt nog veel meer over het boogschieten op de staande wip.

Het jeugdbestuur dankt alle schutters en sympathisanten voor hun belangrijke en belangeloze steun.

Belinda Decuyper
Sekretaresse  “De Jeugdpijl“

Een zelfportret : De Jeugdpijl 1971/1978

Belinda Decuyper

Heyst Leeft
1978
1
020-022
Ludo Sterkens
2015-02-03 09:57:35

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.