headerbg bl

Welkom

Schellemolen

Deze historische tentoonstelling graaft terug naar het begin van de 19de eeuw, maar blikt ook vooruit naar de toekomst. Je ontdekt meer over de graafwerkzaamheden en de belangrijke economische rol van de Vaart voor de regio tot het midden van de 20ste eeuw. De laatste jaren ligt de nadruk op de natuurwaarden en de toeristische, recreatieve functie van het kanaal.

Wat was de aanleiding tot het graven van de Damse Vaart? Hoe belangrijk was de rol van Napoleon? Welke gebeurtenissen waren van cruciaal belang voor de aanleg van het kanaal? Voor het eerst werd de geschiedenis van de Damse Vaart volledig uitgespit. Het resultaat van deze interessante zoektocht is te zien in de tentoonstelling '200 jaar Damse Vaart'.

De tentoonstelling is chronologisch opgevat. In een inleidend gedeelte vertrekken we van de huidige beleving van het kanaal: toeristisch, recreatief, artistiek. In een eerste deel belichten we de periode 1800 tot 1850. Op dat moment krijgt het kanaal zijn huidige vorm, weliswaar in verschillende fasen. Onder Napoleon beginnen de graafwerkzaamheden. Onder het Nederlandse bewind worden de plannen van Napoleon tot voor Sluis doorgetrokken. Pas in de jaren 50 van de 19de eeuw wordt ook het laatste stuk, tot in Sluis, gegraven. Ondertussen zijn via sifons, grote waterbouwkundige constructies, twee nieuwe kanalen onder de Damse Vaart aangelegd. In een tweede deel gaan we dieper in op de verdere evolutie van het kanaal: zijn economische rol tot midden 20ste eeuw, maar ook zijn rol als recreatieve groenzone, de ontwikkeling van de steenbakkerijen, de impact van de twee wereldoorlogen, … De dynamietering van de sifons in 1940 betekent het einde van de verbinding tussen Brugge en Sluis. De laatste jaren ligt de nadruk op de toeristische, recreatieve en natuurwaarden van het kanaal.

Je ontdekt het verhaal via historische documenten en kaarten. Via de diverse scheepsmodellen krijgen de bezoekers een idee van de vaartuigen die tussen Brugge en Sluis voeren. Audiovisuele voorstellingen brengen verhalen van buurtbewoners tot leven. Recente foto ’s en kunstwerken vervolledigen de tentoonstelling.

Locatie: Stadhuis van Damme - zaal Vierschaere
Open van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 18 uur
gratis inkom

Er is mogelijkheid een gids te boeken voor een rondleiding. De gids kost €75,00 voor 2 uur

Toerisme Damme, Huyse de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme,
050 288 610


Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.