headerbg bl

Welkom

Kasteel van Loppem


De Stichting Jean van Caloen herdenkt in 2018 de Eerste Wereldoorlog met een tentoonstelling in het Kasteel van Loppem die loopt van 4 april tot 11 november. De expo belicht Loppem als dorp in de oorlog, het verblijf van Koning Albert en Koningin Elisabeth, de vorming van de ‘Regering van Loppem’ en de figuur van Albert van Caloen als burgemeester.

kasteel loppem hallHet verhaal

Loppem, gelegen tussen het front en Brugge, kent tijdens de Eerste Wereldoorlog een streng regime van opeisingen, verboden en boetes door de Duitse bezetter. Ook baron Albert van Caloen ontkomt er niet aan. Hij is vanaf 14 oktober verplicht om zijn kasteel te delen met Duitse hoge officieren.

Naast burgemeester van Loppem is Albert van Caloen ook vader van drie zonen die aan het front strijden. Op 17 oktober 1918 slaan de Duitsers, die in Loppem gestationeerd zijn, op de vlucht. Gedurende bijna een maand, van 24 oktober tot 21 november 1918, verblijven koning Albert I, koningin Elisabeth en kroonprins Leopold op het kasteel van Loppem. Vandaaruit leidt de vorst het toen al bezige bevrijdingsoffensief tot zijn einde op 11 november 1918. Ook organiseert hij er zijn consultaties, die op 21 november 1918 leiden tot de vorming van de ‘Regering van Loppem’.

De expo

De tentoonstelling in het kasteel belicht de thema’s ‘Loppem’, ‘de familie van Caloen’, ‘de bezetter’, ‘de koninklijke familie’, ‘het politieke verhaal’ en ‘Bevrijding en helden, rouw en wederopbouw’. Onder meer de dagboeken van Albert van Caloen en zijn zoon Jean vormen een boeiende kijk op de gebeurtenissen. Naast archiefdocumenten en voorwerpen uit de collectie van het kasteel van Loppem zijn er bruiklenen afkomstig uit het Archief van het Koninklijk Paleis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het BELvuemuseum, het Gemeentearchief Zedelgem, het Stadsarchief Brugge en enkele privéverzamelingen.

Praktisch

Alle praktische info op de website van het Kasteel van Loppem.
Als lid van Herita krijg je korting bij een bezoek aan het Kasteel van Loppen.

doolhof loppem


Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.