headerbg bl

Welkom

Van Maurits tot Napoleon

ijzendijke-het-bolwerk-01West-Zeeuws-Vlaanderen met zijn mooie, aantrekkelijke landschap is een rustige streek. Het lijkt alsof het altijd zo geweest is. Schijn bedriegt, want in de loop van de tijd zijn er vele oorlogen gevoerd en vele gevechten geleverd. Eeuwenlang was de streek een twistappel tussen grootmachten in het noorden en het zuiden. West-Zeeuws-Vlaanderen kent dan ook een gewelddadig verleden.

Roerig verleden

Om zich tegen deze militaire agressie te beschermen zijn van de Romeinse tijd tot de 20ste eeuw vele verdedigingswerken opgericht. De belangrijkste vestingen, schansen en forten dateren uit de 17de en 18de eeuw. Hun doel was de verdediging van de grens. Zij zijn in samenhang met elkaar - in linies aangelegd door Staatse (Nederlandse) en Spaanse troepen. Daarom staan zij bekend als de Staats-Spaanse linies. Dé plaats om meer over het roerige verleden en rijke militaire erfgoed te weten te komen, is museum Het Bolwerk te IJzendijke. Daar beleeft u opnieuw de strijd die de streek zo lang geteisterd heeft.

Landschap in verdediging

De verdedigingswerken van de Staats-Spaanse linies zijn niet iets van een ver verleden. In het landschap van vandaag zijn ze nog steeds te zien. Aan beide kanten van de grens in Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen zijn meer dan 200 verdedigingswerken opgericht. Er is waarschijnlijk geen andere streek in Europa met zo’n grote dichtheid aan fortificaties. Een groot aantal is sindsdien afgebroken en geslecht, maar tientallen zijn nog steeds zichtbaar. Zij zijn mede bepalend voor het karakter van het landschap van de streek. De verdedigingswerken zijn in gebruik geweest tussen ongeveer 1600 en 1800.

Het Bolwerk

Het Bolwerk, museum voor de Staat-Spaanse Linies neemt u aan de hand van vele maquettes, foto’s, tekeningen, kaarten en voorwerpen mee terug naar de tijd van Maurits tot Napoleon. Het museum laat het soldatenleven van toen zien. Met welke wapens er werd gevochten en hoe het er bij de belegering van een stad aan toe ging. Een veteraan vertelt zijn bewogen leven. Waarom werden forten aangelegd en hoe ging dat eigenlijk? Welke invloed heeft de grens op de aanleg van fortificaties gehad en wat is een grens eigenlijk?

Een boeiende film laat de ontwikkeling en de gevolgen van de Staats-Spaanse linies zien. Jongeren (en ouderen) kunnen met lego een fort bouwen. In de tuin ervaart u wat een gevaar een regiment piekeniers uitstraalde. U kunt zich in het museum omkleden als een trotse 17de-eeuwer. En bij een wandschildering met gedekte tafel kunt u zich op de foto laten vereeuwigen als een tijdgenoot van Maurits, Rembrandt en De Ruijter. Museum Het Bolwerk is dus meer dan een bezoek waard!

 Nieuwe toeristische wandeling: Het Mauritspad in samenwerking met VVV Zeeland. 6,5 km doorheen IJzendijke.

Speurtocht voor kinderen aanwezig.

IJzendijke - Het BolwerkIJzendijke - Het BolwerkIJzendijke - Het BolwerkIJzendijke - Het Bolwerk
dsc0455.JPG
Markt 28 , IJzendijke , Nederland
In een lezing vertelt Fred Schenk, districthoofd Zuid van Het Zeeuwse Landschap, wat er allemaal komt kijken bij het beheer van natuurgebieden. Behoud en herstel van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden vragen om een zorgvuldige
Wanneer? 27/06/2018
Published
Contactgegevens
+31 (117) 301 200
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
1 april tot en met 11 november 2008
dinsdag tot en met zondag
13.00-17.00 uur
Buiten openingstijden groepen en arrangementen op afspraak.
Individueel: € 2,50
Groep, meer dan 10 betalende bezoekers, € 2,00 pp.
Kinderen tot en met 15 jaar: gratis
Museumjaarkaart: gratis
Rondleiding door gids € 15,- Maximale grootte van de groep 15 pers.

Workshop voor kinderen: €5,50

Verjaard gspartijtjes op aanvraag

Rondleiding: met gids binnen en buiten
minimaal 24 uur vooraf reserveren

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: ja

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.