headerbg bl
HomeActiviteitenActiviteiten 2012Erfgoeddag in de Zwinregio – zondag 22 april 2012

Erfgoeddag in de Zwinregio – zondag 22 april 2012

Damme

Lezing - Literaire en historische helden
Pieter Steinz vertelt op een vlotte, luchtige wijze over zijn zoektocht naar literaire en historische helden. Sommigen, zoals Uilenspiegel, Robin Hood, Don Juan, zijn spreekwoordelijk geworden, maar allemaal zijn ze minstens twee keer geboren: één keer als mens van vlees en bloed, en daarna als mythe. En als literaire held blijven tot de dag van vandaag een inspiratiebron.

Organisator: Uilenspiegelmuseum in samenwerking met Uilenspiegels Kring vzw - Spreker: Pieter Steinz (auteur van Macbeth heeft echt geleefd) - Locatie: Sint-Janshospitaal, Damme - Uur: 10 uur

Tentoonstelling - Heldhaftige avonturen

Organisator: Uilenspiegelmuseum - Locatie: Uilenspiegelmuseum - Uur: 10-18u; vernissage om 11u30. De tentoonstelling loopt nog tot eind juni in het Uilenspiegelmuseum.

Tentoonstelling - Uilenspiegel. Van schurk tot held
Tijl Uilenspiegel, vrijheidsheld en grappenmaker, is hét symbool van Vlaanderen, samen met Nele en Lamme Goedzak. Tenminste, sinds Charles De Coster in 1867 de roman "La légende d'Ulenspiegel" schrijft. Het literaire leven van Uilenspiegel begint echter 350 jaar eerder in Duitsland, waar hij door het leven gaat als een schurk. De tentoonstelling toont Uilenspiegels weg van schurk tot held.

Locatie: Uilenspiegelmuseum - Uur: 10-18u

Tentoonstelling Zorg en devotie
Aan de hand van archiefstukken wordt de inzet van de ziekenzusters toegelicht. Deze 'helden zonder naam' werkten vaak in moeilijke omstandigheden. Oude drukken (boeken en devotieprentjes) verwijzen naar martelaren en heiligen die op hun manier 'heldendaden' hebben gesteld. Ze bleven een voorbeeld tot wie armen en zieken zich wendden in de gelovige overtuiging op hun hulp te kunnen rekenen.

Locatie: Sint-Janshospitaal - Uur: 11u-18u
 


Knokke-Heist

Rondleiding - Heldendaden
Ontdek de helden uit de geschiedenis van Knokke-Heist en de Zwinstreek. Thema's zijn oorlog, visserij, vissersvrouwen, strandredders, mensenhoeders en volksfiguren. Ze komen in woorden, objecten, klank en beeld aan bod in de vaste opstelling van het museum. Een gids loodst je doorheen het museum met bijkomende anekdoten en verhalen.

Rondleidingen starten om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur. Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.

Zoektocht – Oude helden voor jonge mensen
Kinderen van 6 tot 12 jaar gaan in Museum Sincfala op zoek naar helden uit vervlogen tijd. Aan de hand van opdrachten - soms makkelijk, soms moeilijk – beleven ze het verleden van helden uit Knokke-Heist en de Zwinstreek. Wie kwam er om tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wat doet een strandredder? Wat zijn echte zeehelden? Aan het eind van de zoektocht creëren de kinderen ook hun eigen museumheld.

Doorlopend van 10 tot 18 uur. Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.


Maldegem

 Tentoonstelling - Maldegemse spuithelden i.s.m. Vrijwillige brandweer Maldegem
Aan de hand van archiefstukken, documenten, foto’s, persknipsels, oud brandweermateriaal, vlaggen, trofeeën, jaarlijkse brandweerkalenders wordt een veelzijdig overzicht geboden van de meer dan 150-jarige geschiedenis van de Maldegemse brandweer. Uitgangspunt vormt de publicatie “De Speyte” van brandweerman Paul Callewaert, uitgegeven in 2000.
Het Maldegemse vrijwillige brandweerkorps heeft een zeer rijke geschiedenis (opgericht in 1857) ter voorkoming en bestrijding van brand- en overstromingsgevaar. Het relaas m.b.t. de brandweerlui, de ‘redders in nood’ spreekt tot de verbeelding. Tevens worden demonstraties ivm de eigentijdse brandweerwerking voorzien.

Doorlopend open tussen 10:00 en 18:00 uur. Rondleiding om 11:00, 14:30 en 16:30. Locatie: Refter Dienst Infrastructuur, Bloemestraat 45, 9990 Maldegem

Tentoonstelling - Maldegemse wielerhelden i.s.m. Vrienden van het Kasteeltje en vroegere herberg de Velodroom, Velodroomcomité
Van 1909 tot 1953 kende Maldegem een velodroom in de openlucht in de hovingen van “’t Kasteeltje” van de familie De Lille. Gedurende meer dan 40 jaar schreef Maldegem wielergeschiedenis met renners als Maurice De Waele e.a. kleppers. Aan de hand van een tentoonstelling, een lezing en een bezoek aan de vroegere site van de velodroom wordt een beeld opgehangen van het rijke Maldegemse wielerverleden.
Het lokaal erfgoedcomité Maldegem wenst in te gaan op een belangrijk aspect van de vrijetijdsbesteding gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw, namelijk de wielersport en het pistegebeuren in het bijzonder en dit aan de hand van een plattelandsvelodroom in openlucht.

Doorlopend open tussen 10:00 en 18:00 uur. Start om 11:00 uur met lezing, rondleiding om 11:30, 14:30 en 16:30 uur. Locatie: Kasteeltje, Noordstraat 15, 9990 Maldegem.


Sint-Laureins

Lezing - De lokale helden van Sint-Laureins tijdens de wereldoorlogen
Inleiding gebeurt door de werkgroep die definieert hoe zij de term ‘helden’ hebben gedefinieerd bij de selectie van de personen (bv. persoon die zich voor een kind heeft geworpen bij aanval tijdens WOII, verzetsstrijders, klooster waar zusters onderdak boden aan mensen,…).

De lezing vindt plaats van 16u tot 17u in Culturele Site De Meet, Sint-Jansstraat 22, 9982 Sint-Laureins.

Activiteit - Erfgoedbank
De Erfgoedcel krijgt ook even de tijd om de Erfgoedbank toe te lichten (www.erfgoedbankmeetjesland.be) en voor en na de lezing wordt mogelijks een halfuurtje voorzien voor het inzamelen van materiaal.


Sluis

Geen Erfgoeddag.

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.