headerbg bl
HomeActiviteitenActiviteiten 2012ZondagBabbel - De Tempeliers, geschiedenis en geheimen - Zondag 25 maart 2012

ZondagBabbel - De Tempeliers, geschiedenis en geheimen - Zondag 25 maart 2012

Romeinse Kustverdediging

Lezing op zondag 25 maart 2012 om 10 uur door Dr. Paul Vandewalle

gerar-de-ridefort

Paul Vandewalle is doctor in de geschiedenis, gespecialiseerd in landbouwgeschiedenis. Hij is voorzitter van de Heemkundige Kring Ruddervoorde, geeft verschillende lezingen en hij publiceerde een aantal historische werken, o.a. “Gerard de Ridefort, de tiende Grootmeester van de Tempelorde”.

Hij is dan ook zeer goed geplaatst om het verhaal van de Tempelorde waarin historie en mysterie dikwijls door elkaar zijn verweven, te vertellen. De Tempelorde werd in 1119, na de eerste kruistocht, in Jeruzalem opgericht om de pelgrims die op weg waren naar Jeruzalem te beschermen tegen de moslims.

De orde bestond uit monniken-ridders en verwierf in korte tijd heel veel macht en rijkdom, maar werd in 1312 bruusk door de Franse koning afgeschaft.

Het mysterie en de esoterische geheimen van de Tempeliers blijven fascineren tot op vandaag , in volksverhalen mar ook in romans (zoals de Da Vinci Code). Schattenjagers blijven zoeken naar de fameuze schat van de Tempeliers . Waar hebben zij de Graal verborgen?

Ook in onze streek zijn de Tempeliers zeer gekend. Gerard van Ruddervoorde werd de tiende grootmeester van deze orde. Ons overleden bestuurslid Johan Ballegeer vertelde graag dat de kerk van Lissewege is gebouwd door de Tempeliers (die ook goede banden hadden met de monniken van Ter Doest). Bestaat er een geheime ondergrondse vluchtgang van de Tempeliers tussen de kerk en het kasteel van Oostkerke? Dr. Vandewalle zal over die raadselachtige items een tipje van de sluier lichten.

gerar-de-ridefort-2Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Plaats:

Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist. (tel 050-630-872)
Parkeergelegenheid: op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker (bereikbaar via de Felix Timmermansstraat)

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.