headerbg bl

Programma Fortennacht Zwinregio – zaterdag 10 september 2011

afbeelding fortennacht

Op zaterdag 10 september vindt de eerste Fortennacht plaats, een evenement onder impuls van het Europese Interreg IV a-project “Forten en Linies in Grensbreed Perspectief ”. Het evenement dat plaatsvindt in de provincies West-Vlaanderen, Zeeland, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Antwerpen, beoogt om bredere bekendheid te geven aan de Staats-Spaanse Linies. Dit zijn de restanten van 16e en 17e eeuwse militaire verdedigingswerken die zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1702-1713).

Een deel van de vestingstadjes, versterkingen en linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en Oost- en West-Vlaanderen. De linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.

Opening

‘Suske en Wiske’-happening: officiële voorstelling van het album ‘De Laaiende Linies’

Fortstraat 25, Koolkerke | 15-17u

Publiekselement voor groot en klein met presentatie van het stripalbum, handtekeningsessies met tekenaar en scenarist, spelletjes en activiteiten (met ondermeer een Spaans kamp) voor kinderen… Tussendoor een drankje en een hapje. | Organisatie provincie West-Vlaanderen i.s.m. Standaard Uitgeverij en Studio Vandersteen.

aardenburg-elderschans1

Aardenburg

Historische wandeling

Vertrekplaats: Gemeentelijk Archeologisch Museum , Marktstraat 18 | Start om 19.30u

Op verscheidene belevingslocaties langs de route worden gedichten voorgelezen, een verhaal verteld, toelichting op de natuur in de omgeving gegeven, een miniconcert en een hapje en een drankje aangeboden. Met nadruk op de vestingwerken en het militaire verleden van de stad, in het bijzonder de Staats-Spaanse Linies. De wandeling gebeurt onder leiding van een gids. | Duur: 2,5 uur.

Fietstocht Aardenburg naar Middelburg (B)

Startplaats: Gemeentelijk Archeologisch Museum, Marktstraat 18 | Start om 19 en 20.30u

Het gebied tussen Middelburg en Aardenburg is lange tijd letterlijk en figuurlijk omstreden terrein geweest. De huidige grens was in de Tachtigjarige Oorlog een frontlinie. In 1830 werd er om gevochten tussen Belgen en Nederlanders. Vandaag is voor fietsers de mogelijkheid om aan de hand van een gratis beschrijving en routekaart dit mooie landschap op een plezierige manier te verkennen. | Afstand: 12 km. Duur: 2 uur

Wandeltocht Aardenburg naar Middelburg (B)

Startplaats: Elderschans, Herendreef 63 | Start om 19 en 20.30u

De Elderschans is een vestingwerk uit het begin van de 17e eeuw. In de 19e eeuw werd het heringericht tot een kapitaal landgoed. Hier vertrekt een wandeltocht naar Middelburg, dat eveneens in de 17e eeuw werd versterkt. Een gids geeft toelichtingen en bij zondere verhalen over het gebied. | Afstand: 10 km. Duur: 3 uur.

Huifkartocht Elderschans-Kruisdijkschans

Startplaats: Elderschans, Herendreef 63 | Start om 19 en 20.30u

De Kruisdijkschans is een klein vestingwerk uit het begin van de 17e eeuw dat het gebied tussen Sluis en Aardenburg diende te beveiligen. Het is recentelijk gekocht door Stichting Het Zeeuwse Landschap die het gaat herinrichten. Tussen de Elderschans en de Kruisdijkschans rijdt een huifkar en op de Kruisdijkschans krijg je van de schansbeheerder toelichting over de bewogen geschiedenis van het werk. | Duur: 1,5 uur.

Damme

Verhalen, gedichten en legenden over 80-jarige Oorlog en Spaanse Successieoorlog

Site Schaapskooi, Damse Vaart-West | Doorlopend van 20u tot middernacht
Op de gerestaureerde stadswallen van Damme (‘De oude schaapskooi’) neem je een sprong in de tijd en worden de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog in een sfeervol decor opnieuw tot leven gebracht aan de hand van gedichten, verhalen, getuigenissen en legenden uit de streek.

Zoektocht: Conflict in Damme?

Startplaats: Huyse de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3 | Doorlopend van 18-22u, geschikt voor kinderen

Damme was tijdens de middeleeuwen één van de belangrijkste havens in Europa en werd verschillende keren versterkt. Al van bij het ontstaan, tot in de 20e eeuw, was Damme betrokken in heel wat conflicten. Aan de hand van een spannende zoektocht herbeleven we de meest woelige jaren van de stad. | Duur: 2 uur.

Fietstocht: Relicten van Staats-Spaanse linies in Damme

Startplaats: Markt | Start om 18.30 en 20.45u

Damme, een 17e eeuwse versterking in zevenstervorm, is het vertrekpunt van de verkenning langs 17e-18e eeuwse forten en redoutes. Via het Oud Fort van Damme gaat het naar het Fort van Beieren. Langs de redoute van Mikhem en het Verbrand Fort bereiken we de redoute van Bekaf, om dan via het hoornwerk terug ons startpunt te bereiken. | Afstand: 15 km. Duur: 2,5 uur.

damme-fortennacht-waterpoort-tot-hoornwerkWandeltocht: Van waterpoort tot hoornwerk

Startplaats: Markt | Start om 18.30u

Damme heeft een 17e eeuwse omwalling die nog vrij goed bewaard gebleven is. Op de wandeling langs een minder bekend gedeelte van de stadsomwalling, zien we alle onderdelen van het verdedigingswerk. We starten aan de waterpoort, lopen langs de courtine, kruisen de wallen, bezoeken het hoornwerk en keren via de buitenwal terug naar ons beginpunt. | Afstand: 3 km. Duur: 2 uur.

Nachtwandeling Stadswallen

Startplaats: Damse Vaart West | Start om 21.30u

Tijdens een wandeling na zonsondergang door het natuurreservaat ‘De oude Stadswallen van Damme’ leren we de 17e-eeuwse Spaanse versterkingen van een andere kant kennen. In de verschillende waardevolle biotopen (moerasbos, moeras, rietveld, weiland) gaan we op zoek naar het bruisende nachtleven. | Afstand: 2 km. Duur: 2 uur.

ijzendijke-wittejufferIJzendijke

Toneelstuk ‘Koning Philips en Prins Maurits spelen schaak’

Start: Museum Het Bolwerk, Markt 28 | Om 20u

IJzendijke is een Nederlandse plaats vanaf 1604, toen het stadje veroverd werd door Prins Maurits. Zijn tegenstander was Philips. Zij spelen schaak om het bezit van de vesting met levende spelers in historische kledij, muziek, zang en een vertelling over de IJzendijkse held Govert. Het stuk begint met een fakkeloptocht met fanfaremuziek vanaf Het Bolwerk. Toneelstuk wordt opgevoerd aan de Ravelijn.

Wandeltocht door de vesting IJzendijke

Startplaats: Museum Het Bolwerk, Markt 28 | Start om 18u

Wandeltocht onder leiding van een stadsgids door de vesting IJzendijke en langs verscheidene historische stops, waaronder het standbeeld van Maurits, de Nederlands Hervormde kerk, het Rozemarijnstraatje, het Ravelijn en resten van de vestingwerken. | Afstand: 10 km.

Fietstocht Langs de Staats-Spaanse Linies

Startplaats: Museum Het Bolwerk, Markt 28 | Start om 18u

Via de Jufferschans, de schansen Konstantinopel, Middelburg, het Vrije, de redoutes van Waterlandkerkje, St. Philip, Kaas en Brood, schans Nijevelt, redoute Spek en Brood, Cathalijneschans, schans Boerenverdriet en terug naar IJzendijke. | Afstand: 25 km.

Verhalenwedstrijd voor kinderen en jongeren rond het fort

Meer informatie: Het Bolwerk. Museum voor de Staats-Spaanse Linies, Markt 28

Maldegem - Middelburg

Infopunt

Bezoekerscentrum Middelburg, Groene Markt 8a, Middelburg

Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van Middelburg. Deze locatie biedt de mogelijkheid om een ‘historisch hapje en een drankje’ aan te bieden aan de bezoekers. U kunt er ook een Suske en Wiske album bekomen.

Wandeling – Dorpskern en bastion

Startplaats: Groene Markt 8a | 18.30-23u

Vanuit het bezoekerscentrum volg je een wandeltocht naar het nog aanwezige bastion. Aan de oevers van de Meulekreek spelen jongeren muziek en dragen ze teksten voor die rechtstreeks te maken hebben met de Staats-Spaanse oorlogen. Elke bezoeker krijgt een folder, die duiding geeft omtrent de Fortennacht en de gepresenteerde activiteiten. | Afstand: 1 km.

Fiets- of wandeltocht van Middelburg naar Aardenburg

Startplaats: Groene Markt 8a | Start wandeltocht om 19 en 20.30u | Start fietstocht om 19u


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Fortennacht - Open Monumentendag 2011

Fortennacht: zaterdagavond 10 september 2011
Open Monumentendag Nederland: zaterdag 10 september 2011
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 11 september 2011Open Monumentendag Knokke-Heist

Sint-Antonius AbtKerk - Heist
Wandeling: De zee geeft, de zee neemt - Heist
Tentoonstelling: Zorg voor de doden - Heist
Saint-George’s Anglican Church - Knokke
Wandeling: Kleyne Vlakte - Zwin
Kalfmolen - Knokke
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Wandeling – Fort Sint-Donaas - Westkapelle/Sluis
Fietstocht – Spaanse en Staatse Forten

OMD Zwinstreek Nederland (10 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen (11 september)
Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins

Fortennacht (10 september)

Fortennacht Knokke-Heist
Fortennacht Zwinregio

Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)
Algemeen overzicht
Open monumentendag Knokke-HeistTerug naar startpagina - Zwinstreek

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.