headerbg bl
HomeGeschiedenisBezoekercentrum De Oude Pastorie

Bezoekercentrum De Oude Pastorie

Het Witte Dorp vol wonderbaarlijke relieken

lissewege-bezoekercentrum-25Het Bezoekerscentrum De Oude Pastorie ontdekken is ook een beetje Lissewege in avant-première zien. De voormalige Pastorie (1638) van Lissewege, wat verscholen achter de monumentale kerk, toont de geschiedenis van het Witte dorp en zijn omgeving. Thema's zijn: het dorp, de imposante kerk en toren, Willem van Saeftinghe en de Cisterciënzerabdij Ter Doest.

In het salon van dit 17de-eeuwse herenhuis zijn maquettes, schilderijen en archiefstukken keurig opgesteld. Een andere zaal toont dan weer 7 oude schilderijen die Lissewege tonen vanuit 7 verschillende straten. Via de vroegere breviertuin kom je als bezoeker in een andere wereld: de wereld van de heiligen. Méér dan 100 originele beelden van patroonheiligen staan er in de serene sfeer van dit prachtige huis. Wie waren Sint-Apolonia, Sint-Willibrord, Sint-Agnes? Wie was de patrones van de naaisters of de schoenmakers? Wie zijn de ijsheiligen? Welke heiligen waren martelaren? Beelden uit kerken, kapellen, huizen, pastorieën, ateliers enz. Een unieke verzameling in de streek.

Lissewege is het geboortedorp van Johan Ballegeer (1927-2006), jeugdauteur en winnaar van de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur . Wie las niet de jeugdroman "Geen meiden aan boord" ? De schrijver kreeg er een gedenkplaat aan de tuinmuur en titels van zijn boeken werden geschilderd in een banderol.

De grote tuin naast het pand is in zijn originele stijl heraangelegd. Een streling voor het oog! Na het bezoek trek je ongetwijfeld het dorpje in, op zoek naar de relieken van het Witte dorp.

Bezoekercentrum De Oude PastorieBezoekercentrum De Oude PastorieBezoekercentrum De Oude PastorieBezoekercentrum De Oude PastorieBezoekercentrum De Oude Pastorie
Contactgegevens
+ 32 (0) 50 55 29 55
+ 32 (0) 50 35 02 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Juli, augustus en september: zondag tot en met vrijdag van 14.00-17.30 uur
Bezoekerscentrum: gratis
Tentoonstelling Heiligen en hun leven: € 3,00 (incl. koffie of thee)
Rondleidingen: Ja

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: Ja

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.