1990

02/07/ 1990, Marathon-zwemmer verdrinkt bijna, Het vrije volk: democratisch-socialistisch dagblad (www.delpher.nl)

Marathon-zwemmer verdrinkt bijna

SLUIS — Bij de Vlaanderenmarathon, een zwemwedstrijd over 16 kilometer in het kanaal van Sluis naar Brugge, heeft zich gisteren een ernstig ongeluk voorgedaan. Vier kilometer voor de finish raakte een van de deelnemers, de 19-jarige Marco Blokpoel van De Zijl/LGB, onwel. Hij verdween onder water. Hoewel de mensen van de volgboot en zijn vriendin vanaf de kant onmiddellijk in het water sprongen, duurde het acht minuten eer de Leidenaar werd gevonden. Zijn lichaam was inmiddels onderkoeld. Door toepassing van mond-op-mond beademing werden de levensgeesten gewekt, waarna Blokpoel per helicopter werd overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Brugge. Daar werd hij op de intensive-care opgenomen.

De organisatoren besloten de wedstrijd af te gelasten. Martijn van Heusden (Hilversum) en Erik van Dartel (Rosmalen) waren toen al gefinished. Hans van Goor, favoriet voor de eindzege, was na elf kilometer in de volgboot gestapt. Hij ergerde zich aan de wijze waarop andere deelnemers door hun volgboten uit de wind werden gehouden. De zwemmer uit Zwaag had vrijdag het nationaal kampioenschap van de vijf kilometer op zijn naam gebracht.

De wedstrijd in Sluis gold als mogelijke selectie voor het wereldkampioenschap lange-afstandzwemmen, volgend jaar januari in het Australische Perth. De Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft voor uitzending naar deze nieuwe titelstrijd nog geen gelden voorhanden. 

2/07/1990
Het vrije volk: democratisch-socialistisch dagblad (www.delpher.nl)
1990

Afdrukken E-mailadres