headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2007Damme - Sint-Janshospitaal - Museum te gast

Damme - Sint-Janshospitaal - Museum te gast

Voor de 4de keer al nodigt het Damse museum Sint-Janshospitaal een museum uit om zich aan de hand van enkele collectiestukken voor te stellen aan de bezoekers. Nadat eerder al het Zuivelmuseum (Blankenberge), het Museum voor Slot en Sleutel (Nieuwpoort) en de collectie merklappen uit het Museum voor Heemkunde van Kontich een paar vitrines vulden, is nu het Nationaal Marmermuseum uit Rance (Henegouwen) te gast.

Het museum verdient zeker aandacht, en daartoe kunnen we misschien een bescheiden bijdrage leveren. Het is ondergebracht in het totaal gerenoveerde voormalige gemeentehuis van de Henegouwse gemeente Rance, en geeft een overzicht van de marmervindplaatsen verspreid over de hele aardbol, met bijzondere aandacht voor de Belgische marmersoorten. Aan de hand van werktuigen en machines wordt de bewerking van marmer toegelicht en een uitgebreide verzameling sierstukken toont de vele mogelijkheden van het materiaal.

Met een kleine maar doordachte selectie van enkele marmersoorten en gereedschap, stelt het museum van Rance zich graag voor aan al wie in Damme langskomt. Voor het Sint-Janshospitaal is het een uitgelezen gelegenheid om de bezoekers te wijzen op de diverse marmersoorten – voornamelijk Belgische – die in de kapel en de museumzalen gebruikt zijn.

De medewerkers van de beide musea hopen vooral dat de kennismaking in Damme velen mag aanzetten om het interessante museum in Rance – in de ‘botte du Hainaut’ - te bezoeken. Het ‘Musée du Marbre’ is van 25 juni tot 15 september te gast in het museum Sint-Janshospitaal, Kerkstraat 33 te Damme. Info : 050 46 10 80 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Elke dag van 14 tot 18 uur. Avondopenstelling op donderdag 16 augustus (tot 21 uur).

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.